Nieuwsoverzicht

 • 500.000 tekenbeten verwacht in juni en juli
  Het aantal mensen dat in juni en juli wordt gebeten door een teek zal naar verwachting oplopen tot 500.000. Dat is in twee maanden tijd de helft van het jaarlijks aantal tekenbeten. Dit concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University.
 • Allergie-informatie op etiket klopt niet altijd
  Nederlanders met een voedselallergie krijgen geregeld allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op voedingsetiketten. Dat leidt soms tot levensbedreigende situaties. Dat meldt het AD.
 • Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade
  Bijna een op de zeven kinderen tussen de 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorschade door lawaai. Ook hebben ze vaker dan leeftijdsgenootjes last van harde geluiden of oorsuizen. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
 • Depressie na bevalling nog steeds moeilijk bespreekbaar
  Moeders die kampen met postnatale depressie zwijgen over hun klachten. Een derde van hen bespreekt de psychische problemen zelfs niet met de eigen partner. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid dat in mei werd uitgevoerd.
 • Kwart kankerpatiënten mist vast aanspreekpunt in ziekenhuis
  Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat een kwart van de Nederlandse kankerpatiënten geen vast aanspreekpunt in het ziekenhuis heeft. De meesten van hen hebben hier wel behoefte aan.
 • Hoger risico op vitamine D-tekort bij veel buikvet
  Mensen met veel buikvet hebben vaker vitamine D-tekort. Dit blijkt uit een recent onderzoek van VUmc. Onduidelijk is nog of buikvet de vitamine D-waarden verlaagt, of dat een vitamine D-gebrek bijdraagt aan meer vetopslag.
 • Depressie hardnekkiger bij ouderen
  Wetenschappers van het Amsterdams UMC concluderen uit onderzoek dat ouderen langer chronisch depressief blijven dan jongeren. De bestaande behandeling van depressie slaat eerder aan bij jonge mensen en zou daarom op leeftijd moeten worden afgestemd.
 • Schermgebruik leidt tot bijziendheid kinderen
  Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat het gebruik van tablet of smartphone leidt tot meer bijziendheid bij kinderen. Een kwart van de duizenden kinderen die zijn onderzocht is bijziend.
 • Ziekenhuizen bundelen krachten in strijd tegen prostaatkanker
  Negen ziekenhuizen werken samen om de behandeling van prostaatkanker te verbeteren. Door expertise en kennis te bundelen, verwachten zij de levensverwachting van patiënten te kunnen verhogen. Daarnaast kunnen ingrijpende risico's, zoals incontinentie en potentiestoornissen, zoveel mogelijk voorkomen worden.
 • Hulp bij overgewicht wordt toegevoegd aan basispakket
  Mensen die iets willen doen aan hun overgewicht kunnen in de toekomst bepaalde vormen hulp vergoed krijgen door de zorgverzekeraar. Per 1 januari 2019 is er namelijk meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg.