Nieuwsoverzicht

 • Vitamines en mineralen uit basispakket in 2019
  Vanaf 1 januari 2019 schrapt minister Bruins (Medische Zorg en Sport) bepaalde vitamines en mineralen uit het basispakket. Het gaat om middelen die lage kosten voor gebruikers met zich meebrengen. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar bijvoorbeeld bij de drogist. Foliumzuur, vitamine D, vitamine A, calcium (kalktabletten) en kalium vallen onder andere onder de maatregel. Dit blijkt uit de prinsjesdagstukken die gisteren gepresenteerd werden.
 • Basispakket: wat verandert er in 2019?
  Het basispakket verandert per 1 januari 2019 weer. Een aantal vergoedingen worden uitgebreid en paracetamol, vitaminen en mineralen – die ook zonder recept te koop zijn – worden eruit gehaald.
 • Gezondheidsraad wijzigt voedingsnormen volwassenen
  De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen aangepast. Het betreft een aanpassing van de inname van vitamine A, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), calcium, ijzer, jodium, kalium en magnesium. Dit meldt de Gezondheidsraad.
 • Hoorimplantaat als hulpmiddel tegen dementie
  Hoorimplantaten bij slechthorende ouderen helpt dementie tegengaan. Dat concluderen wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.
 • Amsterdam UMC: binnen jaar bloedtest Alzheimer
  Amsterdam UMC verwacht binnen een jaar een bloedtest te hebben ontwikkeld waarmee de ziekte van Alzheimer kan worden vastgesteld. Dat voorspelt hoogleraar neurochemie Charlotte Teunissen op grond van eigen onderzoek.
 • Relatieve vetmassa-formule overtreft BMI
  Er is een nieuwe formule ontwikkeld om het vetpercentage te berekenen. Met de Relative Fat Mass (RFM) kun je de hoeveelheid lichaamsvet beter meten dan met de BMI. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het academisch ziekenhuis Cedars-Sinai.
 • Meer dan de helft is tevreden met overgewicht
  Een op de vijf Nederlanders vindt het niet erg om overgewicht te hebben. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
 • Campagne tegen meningokokken van start
  Zo’n 130.000 jongeren krijgen een uitnodiging om de meningokokkenvaccinatie te halen. Dit is naar aanleiding van het stijgende aantal ziektegevallen van de laatste jaren.
 • Veel zitten vergroot ook bij fitte mensen kans op diabetes
  Het maakt niet uit hoe vaak je naar de sportschool gaat, mensen die veel zitten lopen risico op diabetes. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.
 • Geneesmiddelen vaak verkeerd bewaard
  Ruim een kwart van de medicijngebruikers bewaart zijn medicijnen te koud. Dit blijkt uit onderzoek van Niels Vlieland, apotheker bij UMC Utrecht.