Nieuwsoverzicht

 • Pfizer stopt met investeringen in Alzheimermedicijn
  Het Amerikaanse bedrijf Pfizer stopt met het onderzoek naar nieuwe medicijnen tegen Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Dat meldt persbureau Reuters.
 • Vrouwen overlijden vaker na een hartaanval
  Vrouwen die een hartaanval hebben gehad, hebben in het daaropvolgende jaar meer kans om aan de gevolgen ervan te overlijden dan mannen. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.
 • ADHD-medicijn methylfenidaat goedgekeurd voor volwassenen
  Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is samen met andere Europese landen akkoord gegaan met het gebruik van Medikinet (methylfenidaat) bij volwassenen. Dit medicijn was tot nu toe alleen goedgekeurd voor kinderen tot 18 jaar. In de praktijk werd het al regelmatig voorgeschreven aan volwassenen.
 • UMC Groningen start met bestralingen met minder bijwerkingen
  Het UMC in Groningen begint in januari met een zogeheten 'protonenbehandeling'. Deze kan kankercellen gerichter bestrijden dan het traditionele röntgendeeltje, waardoor patiënten minder last hebben van bijwerkingen.
 • Longartsen slaan alarm om luchtvervuiling
  Longartsen en het Longfonds sturen dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer. Zij willen dat er maatregelen worden getroffen tegen luchtvervuiling. Volgens hen worden de gevolgen van vieze lucht onderschat.
 • Kansen op overleving kanker afgelopen 50 jaar fors toegenomen
  De kansen op overleving van kanker zijn de afgelopen 50 jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie.
 • Hond of kat in huis? Pas op voor je gezondheid
  Drie op de vier honden- en katteneigenaren ontwormen hun huisdier onvoldoende. Dit vormt een groot risico voor de gezondheid van hun eigenaren, met name kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. De worminfecties van dieren kunnen namelijk worden overgedragen op de mens.
 • Meer patiënten overleden door fouten in ziekenhuis
  Het aantal mensen dat door een medische of organisatorische fout in het ziekenhuis is overleden is toegenomen. Tussen half 2015 en half 2016 stierven 1.035 patiënten doordat er iets mis ging in het ziekenhuis, 67 meer vergeleken met de vorige meting 4 jaar eerder. Eerder daalde deze 'potentieel vermijdbare sterfte' juist. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel.
 • 1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening
  Uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting blijkt dat één op de vier Nederlanders een hersenaandoening heeft. Omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en dus ook niet geregistreerd worden, ligt het daadwerkelijke aantal patiënten nog hoger.
 • Schadelijke listeriabacterie in gerookte spekblokjes van Zwanenberg
  In gerookte spekblokjes van het merk Zwanenberg zit de schadelijke listeriabacterie. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt.